De Dwaas

De Dwaas (de held) gaat welgemoed op pad om zijn levensdoel te vervullen. Hij vertegenwoordigt de dwaasheid waaruit wijsheid wordt geboren. Hij reist licht, in zijn knapzakje zit niet veel. Hij leeft in het hier en nu.

Hij is op de juiste weg, het pad dat in overeenstemming is met zijn levensplan. Hij heeft de bereidheid zijn roeping te volgen en de voor hem juiste weg te volgen. Hij luistert naar zijn innerlijke stem. De Dwaas hoeft niet meer te zoeken, heeft geen last van beperkende overtuigingen en kan vrij en vrolijk genieten van alles wat er op zijn pad komt. Zelfs een afgrond is dan geen belemmering meer.

Onschuld

De waarde van De Dwaas ligt in zijn puurheid en potentie: vol van energie en met vele, nog onbekende middelen, staat deze aan het begin van zijn leven. De knapzak over de schouder. bevat de eigenschappen en talenten (inhoud) die hij voor zijn reis heeft meegekregen. De Dwaas kent de inhoud van zijn knapzak niet, omdat hij zichzelf en zijn mogelijkheden nog niet kent. Door zijn onschuld en ‘kosmisch bewustzijn’ als dat van een kind wordt hij als het ware beschermd door engelen. 

De Dwaas is er niet op uit verlichting te vinden, maar toch is hij dichter bij verlichting dan velen die ernaar op zoek zijn. Hij staat nog op zijn rechterbeen, maar de volgende stap, over de rand, zal hij met zijn linkerbeen zetten, het is een intuïtieve stap, spontaan een ingeving volgend.

Vol vertrouwen 

Hij stapt zonder vrees over de rand, hij waagt de sprong in het onbekende in het volste vertrouwen dat hij goed terecht zal komen. Zijn blik omhoog is een symbool van vertrouwen en zijn gespreide armen laten zien dat hij zich openstelt voor het nieuwe, bereid is het nieuwe te omhelzen!   

Know Naught! All ways are lawful to Innocence. Pure folly is the Key to Initiation. Silence breaks into rapture. Be neither man nor woman, but both in one. Be silent, Babe in the Egg of Blue, that thou mayest grow to bear the Lance and Graal! Wander alone, and sing!  In the King’s Palace his Daughter awaits thee.